BEOGRADSKE ŠIMPANZE je druga knjiga Zorana B. Rajića.

To je obimna monografija koja čitalačkoj publici predstavlja život šimpanza Beogradskog zoološkog vrta – njihov dolazak u Beograd, bekstva, reprodukciju, odrastanja, povrede, lečenja…

Za razliku od prethodne knjige, gde je u celini razmatrao izgled, osobenosti, navike i, uopšte, način života velikih čovekolikih majmuna (kako u prirodi tako i u kontrolisanim uslovima), ovoga puta se autor posvetio isključivo šimpanzama, i to onim s kojima je lično bio u kontaktu, tokom svog redovnog profesionalnog angažmana, tako da se radi o neposrednim informacijama i autentičnim opservacijama, dakle – svedočenju “iz prve ruke”.
Oko dve decenije iskustva u radu sa ovim, po svemu sudeći posetiocima zooloških vrtova najinteresantnijim životinjama, Zoran Rajić nastoji da prenese čitaocima prvenstveno putem fotografija, jer poznato je da “jedna slika vredi više od hiljadu reči”. Obilju kolor i crno-belih fotografija nesumnjive vrednosti pridodati su i odabrani umetnički crteži, a sve to je propraćeno i dodatno obrazloženo zanimljivim dnevničkim i stručnim tekstovima.

Ovo delo je namenjeno veoma širokoj čitalačkoj publici, budući da se njegova sadržina može sagledavati, analizirati i koristiti iz različitih pobuda i na veoma različitim nivoima. Otvoreno je i razumljivo svima – od najstručnije javnosti pa do pukih radoznalaca, ljubitelja životinja.

Knjiga je odštampana oktobra 2007. godine.
– Format knjige je A4,
– Povez tvrd, šiveni
– Ukupan broj strana: 272
– Na 200 strana je tekst sa 38 umetničkih crteža i 30 crno-belih fotografija
– Na 72 strane je 219 kolor fotografija

Knjigu možete preuzeti ovde